Ο κ. Γιώργος Σπέης μας έστειλε φωτογραφίες (του 1953) και κείμενο, που έχουν σχέση με την Εταιρεία “Βακχίς” που υπήρχε στα Μέγαρα (μετέπειτα Ερκίς). Όπως μας λέει Όλα είναι από ένα άλμπουμ φόρτωσης κρασιού για τη Γερμανία από τη Βακχίδα.
Ευχαριστούμε θερμά.

Η εταιρεία Βακχίς είναι η διάδοχος της εταιρείας «Βιομηχανίας Βαρελιών ΑΕ» με έδρα τον Πειραιά. Το 1940 πριν το πόλεμο μετετράπηκε σε «ΒΑΚΧΙΣ Οίνων και Οινοπνευμάτων» και τέλος συνυπήρξε και απορροφήθηκε από την «ΕΡΚΙΣ».
Ο πατέρας μου Ιωάννης Σπέης (χημικός) μπήκε μέτοχος και ήταν ο γενικός διευθυντής της εταιρείας από το 1940, κατά τη διάρκεια του πολέμου και μετά.
Στον πόλεμο είχε επιταχθεί από το Γερμανικό Ναυαρχείο με την υποχρέωση να παράγει οινόπνευμα για τον Γερμανικό στόλο.

Στην διάρκεια της κατοχής η Βακχίς είχε επιταχθεί απ’ τους Γερμανούς καθώς και ολόκληρη η παραγωγή οινοπνεύματος. Με μεγάλη μυστικότητα όμως, τροφοδοτούσε και το Ε.Α.Μ. Κάποια στιγμή όμως αυτή τους η δραστηριότητα δολίως έγινε γνωστή στους Γερμανούς. Ο δωσίλογος κατέδειξε ως υπαίτιο έναν τραυματισμένο εργάτη Μεγαρέα. Οι Γερμανοί άμεσα ετοίμασαν εκτελεστικό απόσπασμα. Ο διευθυντής Ιωάννης Σπέης προσπαθούσε να πείσει τον αξιωματικό πως είναι σημαντική η θέση του εργάτη αυτού και μάταια όπως αποδείχθηκε προσπάθησε να τον μεταπείσει. Ο αξιωματικός πρόσθεσε και τον Σπέη στο απόσπασμα. Λίγο πριν γίνει η εκτέλεση, τυχαία περνούσε ο Γερμανός Ναύαρχος και πλησιάζοντας το απόσπασμα, διέταξε να σταματήσουν τη διαδικασία, εξηγώντας στον αξιωματικό πόσο ζωτικής σημασίας είναι γι’ αυτούς η απρόσκοπτη παραγωγή οινοπνεύματος και ότι η εκτέλεση του διευθυντή θα έβλαπτε τα συμφέροντά τους. Όλο αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να θανατώσουν τον διευθυντή δια της εκτελέσεως.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search