Στις 12 Οκτωβρίου 1944 ήρθε στην Ελλάδα Βρετανική στρατιωτική βοήθεια.
Η 2η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών “έπεσε” στα Μέγαρα τις πρώτες πρωινές ώρες.
Λόγω ισχυρών ανέμων η προσεδάφιση των αλεξ/στων ήταν πολύ δύσκολη και από τους 1900 άνδρες τραυματίστηκαν 97 και σκοτώθηκαν 3.

Οι Μεγαρείς περιέθαλψαν με όσα μέσα διέθεταν τους τραυματίες μέχρι να έρθει χειρουργική ομάδα (την επόμενη μέρα), για ενίσχυση του 4ου τάγματος Πρώτων Βοηθειών (πηγή wikipedia.org).

Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί από στρατιώτη φωτογράφο χωρίς να είναι σαφές αν ήταν για προσωπική ή στρατιωτική χρήση.

Επιχείρηση “Μάννα” (Operation Manna) ήταν η κωδική ονομασία της επιχείρησης που ανέλαβαν οι Βρετανοί κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο στην Ελλάδα, αμέσως μετά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής από την Αθήνα.

Συμμετείχε η 2η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών. Η μονάδα που έφτασε πρώτη στην Αθήνα, ήταν το 4ο Τάγμα Αλεξιπτωτιστών που έκανε άλμα στα Μέγαρα στις 12 Οκτωβρίου 1944, ακριβώς εκεί που είναι σήμερα η εκπαιδευτική ζώνη ρίψεως αλεξιπτωτιστών της ΣΧΑΛ. (Δείτε ένα ντοκιμαντέρ εκείνης της εποχής).

Οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την εκτέλεση άλματος και των υπολοίπων μονάδων της ταξιαρχίας (5ο τάγμα Σκώτων και 6ο τάγμα Ουαλών) που έφτασαν στην Αθήνα μέχρι τις 16 Οκτωβρίου. Ειδικότερα η Β’ Μοίρα του Ιερού Λόχου, που βρισκόταν με Βρετανούς ήδη στον Πόρο, αποβιβάσθηκε στον όρμο Ζέας (Πασαλιμάνι) του Πειραιά, στις 14 Οκτωβρίου του 1944.

Η Β’ Μοίρα, με διοικητή τον αντισυνταγματάρχη Μεσσηνόπουλο, αποτελούσε το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης “Γ”, του τακτικού συγκροτήματος του Ιερού Λόχου δηλαδή, που είχε συγκροτηθεί, προκειμένου να ενταχθεί στην Δύναμη “Fox” των Βρετανών, με σκοπό την αποβίβαση στην Ελλάδα μετά την αποχώρηση των Γερμανών.

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search