Niels Kristian Skovgaard (2 Νοεμβρίου 1858 στην Κοπεγχάγη – 3 Φεβρουαρίου 1938 στον προορισμό Kongens Lyngby) ήταν Δανός ζωγράφος και γλύπτης.
Ήταν ο νεότερος γιος του ζωγράφου τ.κ. Σκόβγκααρντ, και αδελφός του Γιόακιμ Σκόβγκααρντ. Αφού πήρε τα πρώτα μαθήματα από τον πατέρα του εισήχθη την Ακαδημία Καλών Τεχνών και την ίδια στιγμή έκανε μαθήματα ζωγραφικής. Ο πρώτος του πίνακας ήταν τα δάση Hallandish και μια άμαξα αλόγου τον οποίο παρουσίασε το 1880 και απέδειξε ότι ήταν ήδη καλός ζωγράφος τοπίου, αλλά και ταλαντούχος παρατηρητής ζωικών μορφών. Πούλησε τον πίνακα “Ο Δρόμος στο Φώς του Ήλιου” σε ένα Καλλιτεχνικό Όμιλο και αργότερα το 1882 έλαβε το βραβείο Sødringske.
Την ίδια χρονιά έκανε το πρώτο μεγάλο ταξίδι στο εξωτερικό, όπου επισκέφτηκε τη Σκωτία. Λίγο αργότερα, πήγε στη Γαλλία και στην Ολλανδία, όπου σπούδασε ιδίως στα θεωρητικά. Μετά την επιστροφή του παρουσίασε διάφορα έργα του όπου τράβηξε την προσοχή των ειδικών με τις δεξιότητες και το υγιές συναίσθημα με το οποίο περιλαμβανόταν η τέχνη του με πλούσια και ιδιόμορφα μοτίβα. Στα επόμενα έτη, ζωγράφισε πίνακες για τα μουσεία της Christiania, Στοκχόλμης, Ελσίνκι και δυτική Γιουτλάνδη, όπου και ολοκλήρωσε αρκετές δουλειές του.
Το 1888 ταξίδεψε μαζί με τους ζωγράφους, Zahrtmann και Engelsted στην Ελλάδα και έμεινε πλέον στα Μέγαρα.
Αργότερα πέρασε δύο χειμώνες στην Αθήνα και διακοπές στη Νάξο. Μια εικόνα του τοπίου από το νησί αυτό ήρθε στο Μουσείο Christiania. Στα μέσα του ‘ 80, ο Skovgaard ζωγράφισε 2 μεγάλους και πλούσιους πίνακες που αναπάραστούσαν γυναικείες φιγούρες, the women at Christ’s tomb on Easter morning and Simeon and Anna. Αργότερα, πάλι εργάστηκε ως ζωγράφος τοπίων, υπό την ιδιότητα αυτή έγινε ευρέως γνωστός με το όμομα Troldeskoven .
Στη συνέχεια, εργάστηκε επίσης ως εικονογράφος. Πολλά σχέδια υπάρχουν στη σουίτα του Αγ. Λαυρεντίου. του Poul Møller (δημοσιεύθηκε από την Ένωση “future”)με γήινα ζςστά χρώματα όπως οι πίνακες τοπίων σε μια μεγαλοπρεπή ομορφιά. Ανάμεσα στα εμπνευσμένα του έργα είναι Troldeskoven και ηDalby Bear.
Τέλος,ο Skovgaard παραδέχθηκε ότιείχε κέρδη από τη διακόσμηση .Το Κρατικό Μουσείο Τέχνης, ο ζωγράφος εκπροσωπείται από 2 εικόνες, σε τζάμι τις Aage και Else. Η επίδραση από τ ταξίδια του φαίνεται στα διάφορα μνηνεία Skibelund thicket by Kongeåen traveled monument to the Battle of Lyrskov Hede year 1043 with the excellent placed and cut relief figures of Magnus the Good and his men.
Παντρεύτηκε στις 24 Οκτωβρίου 1894 την Frank Ingeborg Møller, κόρη του Επίκουρου Καθηγητή Sorø Hans Georg μ. και της Julie Augusta Φρανκ.
Πέθανε στις 3 Φεβρουαρίου 1938 και θάβεται στο νεκροταφείο του Sorgenfri.
Πηγή: wikipedia.org
- Χορός Ελληνίδων γυναικών Μέγαρα 1895-1896 (Μολύβι) – Niels Kristian Skovgaard
- Χορός γυναικών συρτός και ένα τοπίο – Μέγαρα 1896 (Λάδι σε καμβά) – Niels Kristian Skovgaard
- Φορεσιά, εξάσκηση σχεδίου – Μέγαρα 1896 (Λάδι σε μουσαμά) – Niels Kristian Skovgaard
- Φορεσιά και κεφάλι μιας γυναίκας, εξάσκηση σχεδίου – Μέγαρα. 1896 (Λάδι σε μουσαμά) – Niels Kristian Skovgaard
- Στολή, εξάσκηση σχεδίου – Μέγαρα 1896 (Λάδι σε Καμβά) – Niels Kristian Skovgaard
- Σκηνή απ τα Μέγαρα. Ελαιογραφία σε χαρτί 1896. Niels Skovgaard
- Προκαταρκτικές εργασίες για το ίδιο μοτίβο με την εμπρόσθια όψη. 1895-1896 – Niels Kristian Skovgaard
- Η Πελοπόννησος από τα Μέγαρα – Ακουαρέλα – Niels Kristian Skovgaard 1891
- Ομιχλώδες Πρωινό Στα Μέγαρα – Niels Kristian Skovgaard 1889
- Ομάδες χορού γυναικών. Μέγαρα 1896 (Τέμπερα σε ξύλο) – Niels Kristian Skovgaard
- Μελέτη γυμνό γυναικείο μοντέλο φορούσε ίδια στολή απ τα Μέγαρα και τη μελέτη των χεριών 1925 – Niels Kristian Skovgaard
- Μελέτη για τη ζωγραφική Τράτα, γυναίκα, χορός στα Μέγαρα από το 1923 έως 1925 – Niels Kristian Skovgaard
- Μέγαρα Τράτα (Niels Kristian Skovgaard 1923)
- Γυναικείος χορός στα Μέγαρα 1897 (Τέμπερα σε ξύλο) – Niels Kristian Skovgaard
- Πίνακας Γυναικείος Χορός στα Μέγαρα (Νiels Skovgaard 1889)
- Γυναίκα που χορεύει, ημιτελές ΄- Μέγαρα 1910 (Λάδι σε χαρτί) – Niels Kristian Skovgaard
- Ελληνίδα το κεφάλι και χέρια. Μελέτη σχεδίου. Μέγαρα 1895 (Niels Kristian Skovgaard)
Recommended Posts