Γυρίζοντας πίσω το ρολόι του χρόνου βρίσκουμε ενδιαφέροντες ανθρώπους που έλαμψαν και μας έκαναν περήφανους.
Ένας από αυτούς είναι ο φίλος, ο γείτονας, ο δικός μας άνθρωπος, ο Σάκης Κουβάς.
Ένας θρύλος των Μεγάρων που αναδείχτηκε σε αρχισκόρερ του Βύζα, ο Σάκης Κουβάς έπαιξε στην ομάδα του Βύζα από την ηλικία των 17 ετών. Ποιος από όσους το έζησαν μπορεί να ξεχάσει το 3-1 Βύζας Ολυμπιακός στο Γήπεδο των Μεγάρων; με τον Σάκη Κουβά να δίνει έναν από τους καλύτερους αγώνες στη καριέρα του. Την επόμενη μέρα οι εφημερίδες έγραφαν “Ναυάγιο στα Μέγαρα … 3-1 ΣΥΝΕΤΡΙΒΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΑΙ”, ΒΥΖΑΣ: “Δύναμις και ενθουσιασμός”, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: “Πολύ … ‘χάρτινη άμυνα”. Οι εφημερίδες τότε έκαναν αφιερώματα στο Βύζα και φυσικά στο Σάκη Κουβά .

Ο Σ.Κ. χαρακτηρίστηκε ο παίκτης σύμβολο για την ομάδα του τόπου μας, ήταν ουσιαστικά ο κύριος ηγέτης του Βύζα όταν η ομάδα ανέβηκε στην Α’ Εθνική και παρέμεινε για 4 χρόνια από το 1966 μέχρι το  1970.

Ήταν τότε που ο Βύζας είχε σημειώσει ιστορικές νίκες απέναντι σε όλες σχεδόν τις ισχυρές ομάδες.

Το 1971-72 αγωνίζεται με τον Παναθηναϊκό  και  η ομάδα του κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδας , μια από τις καλύτερες στιγμές στη ποδοσφαιρική καριέρα του ήταν ο αγώνας ΠΑΟ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ στη λεωφόρο στις 10/10/1971 που το 3 – 2 το έγραψε ο Σάκης Κουβάς στο 78′.

Σε αυτή τη χρονιά έχει την ευκαιρία να παίξει στο Διηπειρωτικό κύπελο με αντίπαλο την Νασιονάλ Μοντεβίδεο

Ο Σ.Κ. έχει στο ενεργητικό του και μια εμφάνιση με τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας, σ ‘ έναν φιλικό με αντίπαλο το Μεξικό στο γήπεδο της Τούμπας 0-0.

Σημαντικότερος τίτλος του  το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου Ενόπλων 1968 στη Βαγδάτη με νίκη Ελλάδα – Τουρκία 4 -1  (έπαιξε βασικός και στους τρεις αγώνες με Βέλγιο, Ακτή Ελεφαντοστού και Τουρκία).

Το  1969 αγωνίστηκε στην Εθνική Ελπίδων και κατέκτησαν το Βαλκανικό Κύπελο παίζοντας την ομάδα Ελπίδων της  Ρουμανία μέσα στη Ρουμανία με αποτέλεσμα 4-0 υπέρ της Ελληνικής ομάδας.

Μετά τον Παναθηναϊκό το  1972 επιστρέφει στην ομάδα του Βύζα . Την Περίοδο 1983-84 παίζει με την ομάδα του Μεγαρικού.

Ο Σάκης Κουβάς κρέμασε τα παπούτσια του το 1985 στον Βύζα, αλλά μέχρι το 2005 έπαιζε με τους παλαίμαχους  του ΠΣΑΠ του ΠΑΟ και του ΒΥΖΑΝΤΑ καθώς και για πολλούς φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αναφορές στο Σάκη Κουβά γίνονται ακόμα από εφημερίδες με τελευταίο το “ΒΗΜΑ” στις 22-2-2015
Ευχαριστούμε θερμά τους Σάκη και Θωμά Κουβά για την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών, καθώς και τον Νικόλα Γιαγκούλοβιτς για την επιμέλεια.

 

Επιμέλεια:
Νικόλας Γιαγκούλοβιτς

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search